info country western

 
De Geschiedenis van Country & Western
Country & Western-music of Countrymuziek is de verzamelnaam voor verschillende muziekstijlen van Amerikaanse muziek. Countrymuziek is ontstaan op het platteland in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten. en heeft zijn wortels in de Amerikaanse volksmuziek. Doorgaans betreft het een zangstem die wordt begeleid door een aantal eenvoudige instrumenten: steel-gitaar, viool en akoestische gitaar zijn de traditionele, maar tegenwoordig worden ook elektrische gitaren, synthesizers en drums gebruikt.

De geschiedenis van de Country & Westernmuziek begint met de vele (Europese) immigranten die in de 18de eeuw naar de nieuwe wereld trokken om daar een bestaan op te bouwen. Er ontstond een smeltkroes van nationaliteiten die allemaal hun eigen cultuur hadden. De traditionele muziek uit het land van herkomst werd vermengt met invloeden uit andere streken. In eerste instantie ging het vooral om dansmuziek die was afgeleid van Europese volksdansen, later kwamen er meer 'Ballads' waarin het levenslied gezongen werd.

Het was de opkomst van de radio begin 20ste eeuw die er voor zorgde dat de Country & Western over heel Amerika verspreid werd en de eerste artiesten grote bekendheid bezorgde. De opnames van artiesten als The Carter Family en Jimmie Rodgers werden grijs gedraait en brachten een nieuwe standaard waarop vele muzikanten doorborduurden. 

De muziek, die in de jaren daarop werd ontwikkeld, werd enorm populair en ontwikkelde zich natuurlijk in diverse richtingen. Een van die richtingen is de dansmuziek uit Texas en Oklahoma, die de naam "Western Swing" kreeg. Een mengsel van (onder andere) big band, dixieland en jazz. Tegenwoordig wordt countrymuziek gekoppeld aan Linedancing (Lijn-dansen)Squaredancing enRounddancing waarbij qua kleding het cowbow-gevoel duidelijk naar voren komt.........